Unikt register räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland är bland de bästa att rädda personer som drabbats av hjärtstopp. Med hjälp av ett unikt svenskt register över personer som fått hjärt- och lungräddning hittar man och löser problemen som finns.

I dag samlades alla sörmländska hjärt- och lungräddningsinstruktörer från Sörmland för att vidareutbildas i hjärt- och lungräddning, HLR.

– Det är jättekul att få vara här och få se vad som händer inom HLR. Jättebra initiativ, säger sjuksköterskan Ninve Palo från hjärtintensiven på Mälarsjukhuset.

Förra året räddades i snitt var tionde person med hjärtstopp. I Sörmland räddades fler där nästan var sjunde person överlevde.

– I Sörmland har man sedan flera år tillbaka larmat ut räddningstjänst samtidigt som ambulans och man har under flera år bland de bästa i landet. Vid några tillfällen till och med bäst, säger Johan Herlitz, professor i ambulanssjukvård.

En av anledningarna till varför fler liv räddas är att man använder sig av ett hjärt- och lungräddningsregister. Man för statistik på alla som fått HLR och med hjälp av den informationen kan man förbättra räddningsarbetet.

– Stockholm är ett konkret exempel där man hade en väldigt låg överlevnad på de som fått hjärtstopp. När detta uppdagades med stöd av registerdata resulterade det i ett fantastiskt utvecklingsarbete där man idag har mångdubblat överlevnaden i jämförelse med hur det såg ut för drygt tio år sedan, säger Johan Herlitz, professor i ambulanssjukvård.

Dock kan fler räddas. Det tar i snitt 12 minuter från ett hjärtstopp till att första elektriska chocken ges med en hjärtstartare och det är för lång tid.

– Vi börjar närma oss det här problemet genom att placera ut hjärtstartare på platser där det finns mycket folk. Sedan gäller det att larma ut människor som har tillgång till en hjärtstartare som räddningstjänst och polis men kanske att man skulle även kunna larma ut lekmän i framtiden, säger Johan Herlitz, professor i ambulanssjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.