Foto: SVT

Unikt samarbete ska höja kompetensen

Publicerad

Nu drar Nyköpings kommun tillsammans med Näringslivet igång ett unikt fortbildningsprojekt. Tanken är att företag som behöver höja kompetensen hos de anställda ska gå samman genom nystartade Campus Nyköping Företag.

– Ibland kan det vara så att ett företag saknar en civilingenjör, flera maskinoperatörer eller It-tekniker, behoven kan se väldigt olika ut. Syftet med Campus Nyköping Företag är att samla ihop de behoven och se hur vi tillsammans kan stärka företagen för att de ska kunna växa, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Tanken är alltså att hjälpa Nyköpingsföretag att växa och i slutändan förhoppningsvis kunna anställa fler personer.

700.000 kronor årligen

Kommunen ska ha en sammankallande roll där de undersöker vilka behov företagarna har. De ska erbjuda utbildningar men även föra samman företag till gemensamma projekt, ett som nämns är Ostlänken.

– Ett projekt skulle kunna vara att ett gäng med grävmaskinister ska bli konkurrenskraftiga och ha möjligheten att kunna gå med på anbud, till exempel, säger Tell Melander, näringslivets representant vid onsdagens pressträff på Campus Nyköping.

För själva fortbildningen är det företagen som betalar. Men Nyköpings kommun går in med 700.000 kronor per år, bland annat för att kunna anställa en ny näringslivsutvecklare.

– Jag kommer att fungera som en katalysator och igångsättare. Jag vill ta upp de behov som Nyköpings företag har, säger Pernilla Kjellström, nyanställd näringslivsutvecklare.

En samlad kraft

Och idén är enligt Urban Granström unik, men trots egenheten och att det alltså inte har testats förr är han säker på att samarbetet mellan näringsliv och kommunen är precis vad Nyköping behöver.

Kan inte företagarna ta tag i detta på egen hand?

– Det är viktigt att ha en samlad kraft. Det är jättebra att ha många små företag, för det ger en styrka och en bredd. Någon behöver samla den kraften och spelar kommunen en viktig roll. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.