Vapnet som fört Eskilstuna närmare Havanna

Uppdaterad
Publicerad

Ett vapen med tung symbolladdning ska snart återbördas till Kuba.

Geväret, en fullt fungerande Winchester modell 1873, tillhörde för drygt hundra år sedan den kubanska frihetskämpen Antonio Maceo. På märkliga vägar hamnade det sedan i Eskilstuna, där det blev liggande i museigömmorna i nästan fyra decennier.

Men nu förbereds vapnet för en återresa.

– Det känns lite udda. Riktigt den här typen av föremål brukar vi ju inte ha i våra samlingar, men lite slumpartat har det hamnat här hos oss, säger Nils Mossberg, chef för Arkiv och museer.

Jobbade som vakt

På grund av sitt motstånd mot kolonialmakten tvingades Antonio Maceo på flykt till Costa Rica, där han blev bekant med den svenska gruvingenjören Åke Sjögren i slutet av 1800-talet.

Maceo ska ha fungerat som beväpnad vakt när Sjögren skulle transportera guldfynd till banken varje vecka. Innan vännerna skildes åt 1895 gav Antonio ett gevär till Åke Sjögren som en slags vänskapsgest. Sjögren åkte hem, gifte sig och bosatte sig med sin hustru Mary på Mälsåkers slott i Sörmland.

Vapnet gick sedan i arv till Åkes son Gunnar, och vidare till dotter Eva Wilson.

Stort intresse från Kuba

Eva Wilson donerade vapnet till Eskilstuna vapentekniska museum när hennes far dog 1979. Och i Eskilstuna stadsmuseums gömmor har det legat i tryggt förvar sedan dess.

– Förra året blev vi kontaktade av en svensk man som är bosatt på Kuba. Han berättade att vapnet skulle finnas hos oss, säger Nils Mossberg, chef för Arkiv och museer.

Vapnet är nu framtaget och planen är att det ska återbördas till Kuba. Frågan är bara hur det ska gå till. Kubas ambassad har stort intresse och ambassadören har själv besökt Eskilstuna för att titta på geväret.

Den 25 april kommer geväret att visas för allmänheten på Eskilstuna stadsmuseum.

Kubas ambassad har inte kunnat nås för en kommentar. Utrikesdepartementet låter via sin pressavdelning hälsa att man välkomnar att ”ett historiskt viktigt föremål återbördas till Kuba”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.