Foto: TT

Vargpar kan ha setts i Flens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Två olika tipsare tror sig ha sett ett vargpar röra sig i Malmköpingstrakten på lördagen, enligt länsstyrelsen.

Den första tipsaren såg ett misstänkt vargpar röra sig väster om Malmköping på lördagen. Nästa ögonvittne såg två misstänkta vargar springa sida vid sida lite öster om Malmköping en halvtimme senare, uppger länsstyrelsen för SVT Sörmland.

Men det har inte gått att konstatera om det var vargar eller inte, sedan länsstyrelsen följt upp tipsen.

– I de här observationerna har vi bara haft enstaka tassavtryck och en suddig mobilbild att gå efter. Det går inte att varken bekräfta eller dementera att det rör sig om varg. Det är mycket djur som rör sig ute. Det kan ha varit vargar men det kan också ha varit hundar eller något annat djur, säger Erik Hjortsberg, vid länsstyrelsens rovdjursenhet.

Enligt Erik Hjortsberg är det sällsynt att få in rovdjursobservationer som rör två vargar.

– Ja det är ovanligt, ofta är det så kallade vandringsvargar som springer omkring ensamma som privatpersoner lämnar tips om, säger han.

Otillräckliga spår

Om observationerna görs på vintern och det är snö ute kan man lättare bekräfta om det är varg. Annars behövs ofta spillning eller hårtussar som man kan lämna in för dna-analys.

Det finns ett vargrevir i Nykvarn, men enligt Länsstyrelsen kan vargarna, om det var vargar, lika gärna komma från något annat vargrevir. Vid den här tiden på året föds vanligen vargens ungar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.