Eldningsförbud råder i Eskilstunas och Strängnäs kommun tills vidare.

Värmeböljan orsakar eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av det varma vädret får man inte längre elda eller grilla i naturen i Eskilstuna och Strängnäs.

Förbudet innebär att man inte får göra upp eld eller använda engångsgrillar på kommunal mark och i parker. Eldningsförbudet infördes den 2 juli och gäller tills vidare i båda kommunerna. Även i Storstockholmsområdet har ett stort antal kommuner i dag infört eldningsförbud.

Man får dock använda ”fasta grillplatser” och den som har egen tomt får grilla i klotgrillar om man har god tillgång till vatten.

”Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats”, upplyser Storstockholms brandförsvar om.

Det var i går som SMHI gick ut med en klass-1 varning för extrema temperaturer i bland annat Sörmland och Östergötland på torsdag och fredag. Ozontäcket är dessutom ovanligt tunt just nu, vilket gör solens strålar extra skadliga.

Säker grillning

• Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt.

• Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.

• Var försiktig med tändvätska som orsakar ett mer svårkontrollerbart brandförlopp. Välj hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare.

• Engångsgrillar är inga säkra grillplatser.

•  Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.

• Elda bara med grillkol eller bricketter.

• Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme.

• Många markbränder har startats av engångsgrillar. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.

• När maten är färdig glöms grillen ofta bort. Tänk på att lägga ett lock på grillen, om lock inte finns, kyl kolen med vatten.

• Tänk på att briketter kan glöda på insidan fast du hällt vatten över dem. Ett bra tips är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det stå ute till nästa dag.

• Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Låt annars grillen stå med locket på eller dränk kolen i vatten. Då slipper du vara den som orsakar en brand.

•Lämna aldrig grillen utan bevakning.

källa: Storstockholms brandförsvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.