Växande lönegap mellan män och kvinnor inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Nyutbildade kvinnliga poliser som börjat jobba i Sörmland i år har i snitt fått lägre löner än sina manliga kollegor. Facket menar att kvinnliga poliser allt oftare missgynnas i lönesättningen – men arbetsgivaren håller inte med.

– Det är inte bra och det är en signal till kvinnor att polisyrket inte är något för dem, säger Lars-Håkan Skoog, skyddsombud vid Polisförbundet i Sörmland.

I Sörmland har kvinnliga poliser i snitt fått nästan 130 kronor mindre i månaden än sina manliga kollegor i år. Medelingångslönen för en kvinnlig polis i länet är 24 200 kronor. För män är den siffran 24 328 kronor.

– Det kan tyckas vara små skillnader, men såhär är det i hela landet. Det visar att det fortfarande finns kvar strukturella problem inom Polisen, säger Lars-Håkan Skoog.

Lika mellan könen förra året

Så sent som förra året hade alla nyexaminerade poliser samma ingångslön i Sörmland på 24 500 – oavsett kön. Men sedan länspolismyndigheterna vid årskiftet slogs ihop till en enda myndighet har mycket förändrats. Numera använder man sig av individanpassad lönesättning, där Polisen mer ska se till de sökandes meriter när ingångslönen sätts. Men enligt Lars-Håkan Skoog finns inga klara samband till varför de kvinnliga polisassistenterna fått lägre ingångslöner än männen.

– Vi har försökt göra en analys, men vi ser ingen tydligt spår till varför de ska ha lägre ingångslöner. Möjligen att de kvinnliga sökande är något yngre än männen, säger Lars-Håkan Skoog, vid Polisförbundet Sörmland.

Fler kvinnor får bottenlönen

På tisdagen publicerade Polisförbundet en debattartikel på Aftonbladets hemsida som riktar stark kritik mot hur arbetsgivaren har använt sig av den friare lönesättningen. Ett ojämlikt resultat har börjat träda fram enligt Polisförbundet som skriver att dubbelt så stor andel av kvinnorna (8 procent) har fått godta den lägsta ingångslönen på 23 800 kronor jämfört med männen. Omvänt så har den högre ingångslönen på 25 000 kronor i månaden tillfallit mer än dubbelt så stor andel nyexaminerade män jämför med kvinnor.

– Det är kvinnorna som drar det kortaste strået i detta. Det är ett misslyckande och vi måste arbeta för en förändring, säger Lars-Håkan Skoog.

”Polisförbundet har fel”

Men polisernas arbetsgivare, Polisen, tycker att fackförbundet drar felaktiga slutsatser i debattartikeln:

– Polisförbundet har fel när man lägger ett könsperspetiv på den här första individuella lönesättningen. Man har ju tagit fram helt könsneutrala kriterier som man tittar på när man ska sätta ingångslönerna mer individuellt. Sen har det blivit såhär den här gången. De manliga sökande verkar ha haft fler meriter den här gången, säger Fredrik Wallén, pressinformatör vid Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.