Äldre kvinna med rullator läser papper i ett hemtrevligt vardagsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon från 2015 när Vera Plichta berättar historien om den polske ubåtsmannen som hon gifte sig med. Foto: SVT

Vera minns tiden med ubåtsmannen Henryk

Uppdaterad
Publicerad

När Tyskland invaderade Polen 1939 startade också jakten på landets ubåtsflotta. Tre av ubåtarna blev till slut tvingade att söka nödhamn i Sverige och 170 ubåtsmän landsteg så småningom i Mariefred. Henryk Plichta var en av dem.

Vera Plichta var vid den tiden i tonåren och följde ubåtsmännens anpassning till det svenska samhället. Under tiden kriget pågick satt de internerade strax utanför Mariefred där också ubåtarna låg förtöjda fram till krigsslutet 1945.

Levt ensam i 38 år

Vera och Henryk gifte sig så småningom men sedan flera år tillbaka är den forne torpedisten Henryk Plichta död och vilar tillsammans med flera av de andra ubåtsmännen på kyrkogården i Strängnäs.

– Han var ju omtänksam på alla sätt och vis och helt enkelt toppen, säger Vera Plichta.

– Jag har levt ensam i 38 år efter det för jag tycker att det finns ingen som jag kan jämföra med, säger hon.

I fjol gick den siste av de polska ubåtsmännen bort och Vera är en av tre änkor som finns kvar och kan berätta historien.

Minnesceremoni varje år

Varje år under allahelgonahelgen samlas anhöriga och hedrar minnet av de polska ubåtsmännen. På kyrkogården finns en minnesskylt uppsatt och i Marielund, där ubåtarna låg förtöjda under kriget, har en minnessten rests. Under ceremoinierna brukar också oficiell närvaro från Polen finnas.

– Det år så roligt för nu börjar andra och tredje generationens anhöriga komma, säger Vera Plichta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.