Jägarna kraftsamlar mot ökande vildsvinsstam

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsstammen kommer att öka i 30 år till, enligt en ny prognos. I dag samlas nära 200 jägare, forskare och experter i Sörmland för att diskutera vildsvinsfrågan.

Nya rön visar att vildsvinen ökar i 30 år till. Idag är de omkring 300 000 i landet, ingen vet exakt, men de blir fler och fler.

Landets största seminarium

Jägareförbundet anordnar i dag ett heldagsseminarium på sitt centrala kansli på Öster Malma i Sörmland.

Det är landets hittills största seminarium om vildsvin och samlar nära 200 jägare, forskare och experter för att diskutera vildsvinsfrågan.

Nya siffror om vildsvin

Här presenteras den nya prognosen som pekar på att vildsvinsstammen växer i 30 år till.

Dessutom presenteras nya skadesiffror, liksom en ny attitydundersökning till jakt på vildsvin.

Fördubblas var tredje år

Östnytts team är på plats vid vildsvinshägnet vid Öster Malma och rapporterar därifrån om de nya rönen och om vad man konkret kan göra för att minska stammen.

– Vi kommer att ha en vildsvinspopulation som kommer att växa både i antal och i utbredning. Jag räknar med att om cirka tio år så har vi vildsvin i hela Götaland och förmodligen i de södra delarna av Svealand också, säger Jonas Kindberg, viltövervakningsansvarig på Jägareförbundet.

Vad är orsaken till det här?

– Vildsvinen har en enorm reproduktionskapacitet och populationen sprider sig med cirka fem kilometer per år. Vi har räknat ut att tillväxttakten nu ligger på ungefär 28 procent per år. Det betyder att populationen fördubblas på knappt tre år, säger Jonas Kindberg.

Hur mycket handlar det här om naturligt spridning?

– Den absoluta huvudorsaken är naturlig spridning och det ser man ju också när man tittar på hur de här populationerna har växt till, säger Jonas Kindberg.

Nu menar en del i branschen att den stora orsaken till att de sprids så mycket är att man olagligt planterar ut vildsvin i markerna. Hur ser du på det?

– Vildsvinen kommer att sprida sig oavsett om man planterar ut eller inte, om det nu skulle vara fallet.

Men planteras det ut?

– Jag kan inte svara på det. Men om man tittar på utbredningen av vildsvin så finns det onekligen en del populationer som dyker upp lite långt ifrån andra, så man kan väl fundera på hur de har kommit dit, säger Jonas Kindberg.

Ingen ”quick fix”

Enligt jaktvårdskonsulenten Daniel Ligne är receptet på att minska vildsvinens utbredning ”ganska enkelt”.

– Det finns många som söker en ”quick fix” i den här frågan – det är allt från gift till jakt från helikopter till att kalla ut militären och sluta utfodra och så vidare. Vi har gjort en djupdykning i all tillgänglig forskningslitteratur och det är väldigt entydigt. Det enda som hjälper är att jaga allt vad man bara orkar och helst lite till. Och jaga på alla marker. Det får inte finnas frizoner i landskapet där vildsvinen kan ligga och gotta sig, utan vi måste jaga överallt och vi måste vara många som jagar mycket, säger Daniel Ligne, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet.

Den här utplanteringen som det ryktas om. Varför finns inte den frågan med i debatten?

– Framför allt så har den begränsad betydelse. Allt som är olagligt ska beivras och vi har försökt att beivra sådant här, men ofta är det här ryktesspridning och det är extremt svårt att belägga, säger Daniel Ligne.

Men att det finns vildsvin i Sälenfjällen, är det naturligt?

– Nej, just när vi pratar om det specifika fallet... jag har svårt att se att de flugit dit, så dit har de nog kommit på konstlad väg. Det är ingen tvekan om det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.