Bollbanan justeras med hjälp av en instrumentpanel.

Vill bli bäst – tar hjälp av robot

Uppdaterad
Publicerad

Som sexåring följde han med pappa Jan till sporthallen i Oxelösund och slog några bollar. Fem år senare är han totalt bordtennisfrälst och bland de bästa i sin åldersgrupp.

Charlie Carlsson från Oxelösund tränar fem gånger i veckan, två gånger i Rosvalla i Nyköping och tre gånger hemma i garaget i Oxelösund. Bakom intresset ligger pappa Jan som själv är gammal bordtennisspelare och som introducerade Charlie för sporten för några år sedan.

– Men han är mycket bättre än vad jag var i den åldern, säger pappa Jan.

Robot spottar ut bollar

En hel del av träningen får Charlie med hjälp av en speciell robot som spottar ut bollar i precis den takt och i de vinklar som man ställer in på en manöverpanel kopplad till roboten.

– Det kanske är roligare att spela mot en annan människa men det är mer effektiv träning med roboten, säger Charlie Carlsson.

Han spelar nu för NYX, Nyköping Oxelösund bordtennisklubb, och tävlar dels individuellt mot jämnåriga men spelar också i klubbens division 4-lag och möter vuxna motståndare.

Målet är att bli bäst

– De är långsammare i fötterna än jag, men jag slår hårdare, säger Charlie.

Målet är nu att fortsätta träna och tävla och att bli så bra som möjligt. Han rankas just nu på en sjundeplats bland alla 11-åringar i landet och kommande helg bär det av till Gävle för tävling.

– Jag vill bli bäst i Sverige, säger Charlie Carlsson.

Rättelse: I våra två första sändningar under morgonen påannonserades inslaget med att Charlie Carlsson är bäst i sin åldersklass i Sverige, vilket är fel. Han rankas topp-tio i åldersklassen. Vi ber om ursäkt för felet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.