Vill bjuda tjuvar på gratis grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

På Öja koloniförening i Flen har man länge plågats av stölder. Tjuvarna stjäl grönsaker och frukt så väl som gasolkök och bestick. Nu hoppas man kunna förhindra stölderna, genom att erbjuda grödor gratis.

Planen är att alla på kolonin ska lägga en del av sina grödor på ett bord och tydligt märka upp att de är fria att ta.

– Det finns ingen här som skulle neka någon grödor om de bara bad om det. Det finns ett överflöd, säger Conny Andersson, ordförande i Öja koloniförening.

För tjuvarna stjäl inte för speciellt stora summor. För Conny handlar det snarare om en kränkning.

– Det är som att gå in på en villatomt. Så det är jävligt kränkande vill jag påstå, säger Conny.

Flera kolonier drabbade

Idén kom till Conny när han läste om en annan koloniförening som lyckats råda bot på sina stöldproblem, just genom att erbjuda en liten del av grödorna gratis.

För på Öja koloniförening är man inte ensamma om att ha problem med stölder. Vid en rundringning uppger samtliga koloniföreningar som SVT Nyheter Sörmland pratar med att de drabbats. Men tron på den föreslagna lösningen verkar stor.

– Jag tror mycket på Connys ide. Det tråkiga är att de stjäl, säger Monica Iverbo, som också odlar på området.

Planen är att planen ska bli verklighet nästa år, men det kan ske redan i höst.

– Man skäms för att be om potatis, men man skäms inte för att stjäla den. Och då är det något fel, säger Conny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.