Skiss på blivande Albano huvudstråket. Foto: Christensen & Co, BSK Arkitekter, Nivå Landskapsarkitektur

1000 nya studentbostäder på Campus Albano

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick startskottet för campus Albano, som ska knyta ihop Stockholms universitet med Kungliga Tekniska högskolan. Istället för ett första spadtag planterades en ek för att symbolisera byggstarten. Planerad första inflyttning i universitetslokalerna är år 2019.

Universitetet och KTH, Kungliga tekniska högskolan, växer, nya lokaler och inte minst studentbostäder behövs, och idag börjar man bygga stort, med det område som kallas Campus Albano.

– Här på grusåkern som ligger efter Roslagsvägen så ska vi bygga 100.000 kvadratmeter universitetslokaler åt Stockholms universitet och KTH, och 1000 studentbostäder, berättar Sten Wetterblad på Akademiska hus när han visar runt på området.

– Inom några dagar så kommer vi att börja se grävskopor och maskiner för då ska vi börja överdäcka järnvägen här för att kunna börja bygga.

Ett vetenskapligt nav

Förhoppningarna är stora för Campus Albano, det pratas om ett vetenskapligt nav och är tänkt att bli en knutpunkt i ett samlat universitetområde. Ett område som sträcker sig från Stockholms universitet i norr, gamla Konstfack med Stockholms dramatiska högskola vid Gärdet i öst, via områdena för Kungliga Musikhögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan och KTH över till Hagastaden med Karolinska Institutet i väst.

– För att Sverige ska vara en ledande forsknings- och kunskapsnation så behövs det attraktiva campusmiljöer där människor och idéer kan mötas. Albano kommer att vara en viktig mötesplats för forskare och studenter från hela landet och hjälpa till att stärka vår internationella attraktionskraft, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

”Ett starkare Stockholm”

Förutom universitetslokaler och studentbostäder kommer där också att finnas kommersiell service som restauranger och caféer.

Vad innebär det här för Stockholm?

– Det här kommer starkt bidra till att kunskapsregion Stockholm utvecklas ordentligt. Universitetshuvudstaden Stockholm blir starkare, säger Sten Wetterblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.