Över 100 barn delar på en plan

Uppdaterad
Publicerad

Sex eller sju lag som tränar samtidigt på en fotbollsplan. Det är verkligheten för många fotbollsklubbar i Stockholms län. Det skulle behöva byggas 50 fullstora planer för att komma till rätta med planbristen, menar Stockholms fotbollsförbund.

Det är en vanlig vardagkväll på Hjorthagens Idrottsplats i Stockholm. Värtans IK:s flick- och pojklag tränar, och det är många barn på en liten yta.

– Idag är vi ungefär 70 spelare som ska dela på en sjumannaplan. Det är rätt så tufft, säger Francois Bries som är ordförande i Värtans IK:s ungdomssektion.

Och det är inte ovanligt att upp till 110 barn tvingas träna samtidigt på en 11-mannaplan på Hjorthagens IP.

– Vi är inte de enda som lider av planbrist, det är inget nytt. Men nu börjar det bli väldigt, väldigt besvärligt. Det är trångt, trångt, trångt. Och det känns som att det blir lite mindre yta för varje år för spelarna, säger Francois Bries.

”Behövs 50 fullstora planer”

I en artikel i det nya numret av Magasinet Fotboll menar Stockholms fotbollsförbund att Stockholm skulle behöva 50 nya fullstora 11-mannaplaner fram till år 2022 för att bygga ikapp bristen på planer.

– Vi vet att vi har en stor brist på alla typer av idrottsanläggningar i Stockholm, och det är också därför som vi satsar en extra miljard den här mandatperioden för att försöka börja komma ikapp den bristen som finns, säger Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd.

”Vi kommer se ett jättejätteproblem”

Bara några frisparkar bort från Hjorthagens IP byggs Norra Djurgårdsstaden. Var ska de barn och ungdomar som flyttar in där och som vill spela fotboll få plats?

– Vi håller på med utformningen av en idrottshall i Hjorthagen så vi försöker hela tiden när vi bygger nytt att se till att planera in idrottsytor från början, men det är en stor utmaning i en stad som växer så snabbt som Stockholm gör. Vi försöker vara kreativa. När vi bygger nya skolor så försöker vi titta om det går att bygga en fullstor idrottshall, går det att anlägga en fotbollsmatta? Så vi försöker samordna de resurser vi har, säger Emilia Bjuggren.

På Hjorthagens IP är Francois Bries orolig för framtiden.

– Vår knattefotboll har ökat brutalt mycket. Och vi vet att vår kära grannklubb Djurgården, som också tränar här, har ganska många knattefotbollsspelare. Så med åren som kommer så kommer vi se ett jättejätteproblem, säger Francois Bries.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.