Polisband. Foto: TT

12 år för Vällingby-mord

Uppdaterad
Publicerad

Solna tingsrätt har dömt en man till tolv års fängelse för ett mord i Vällingby centrum. Detta rapporterar tidningen Mitti.

Det var på midsommarafton i år som de två vännerna, en 37-åring och en 39-åring, promenerade till Solursparken i Vällingby. Där träffade de tre andra män som de började prata med. Efter en dispyt om ett telefonnummer började två av männen bråka. Och det hela slutade med att 37-åringen knivhögg mannen i bröstet.

Den knivskadade mannen fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset, där han senare avled av sina skador.

Erkänner att han orsakat döden

37-åringen har erkänt att han har orsakat mannens död, men bestritt ansvar då han anser att han handlade i nödvärn. Solna tingsrätt bedömer dock att knivdådet är oförsvarligt även om han skulle ha haft rätt att utöva sådant våld. 37-åringen har nu dömts till tolv års fängelse för mordet.

Vännen döms också

Den 39-årige vännen har dömts för skyddande av brottsling, då han enligt domen fått med sig 37-åringen efter brottet, torkat av kniven på sin egen tröja och kastat den på tunnelbanespåret i Vällingby. Och på det sättet har 39-åringen enligt tingsrätten hjälpt till att undanröja bevis.

Mannen har erkänt att han har agerat på det här sättet, men har bestritt ansvar. Tingsrätten menar dock att 39-åringen omöjligt kan ha undgått att mannen blev allvarligt skadad och dömer honom till fängelse i fem månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.