Foto: TT

Tre häktade för attackplan – en fri

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer häktades på torsdagen av Södertörns tingsrätt medan en 17-åring försattes på fri fot.

De 14 personer som misstänks för att ha planerat ett angrepp mot ett asylboende i Nynäshamn begärdes häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

– Jag anser att föreligger sannolika skäl beträffade alla 14 för den rubricerade misstanken, säger åklagaren Sara Friedman, som leder utredningen, till TT.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Häktningsförhandlingarna rörande fyra av de fjorton inleddes vid Södertörns tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Tingsrätten beslutade att förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar.

Tre häktade

Först ut var en 33-årig ukrainsk medborgare, som tingsrätten beslutade ska häktas.

– Han förnekar brott, säger 33-åringens försvarsadvokat Anne Alenius till TT när hon lämnade rättssalen.

Därefter häktades en 31-årig polsk medborgare och senare under eftermiddagen en 22-åring. Tingsrätten beslutade dock att försätta en 17-åring på fri fot. Enligt rätten krävs det misstanke om grövre brottslighet för att häkta en person som är yngre än 18 år.

– Det var väl ganska väntat. Är man 17 år krävs det synnerliga skäl för att bli häktad. Tingsrätten tyckte inte att brottsligheten var tillräckligt allvarlig för att vi skulle få ett häktningsbeslut. Det får man ha förståelse för, säger åklagaren Tobias Wilhelmsson.

Erkänner inte brott

När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende som polisen misstänker var målet för en attack. Efter flera oberoende tips kontrollerades personerna och de bilar de färdades i och flera tillhyggen hittades – som påkar, knivar, järnrör och yxor.

– De flesta medger, delvis ska man väl säga, för ingen vill väl egentligen berätta varför man har varit där. De har varit på platsen och bekräftar att de har haft kontakt med varandra innan, säger Tobias Wilhelmsson.

Men ingen erkänner att man har planerat något brottsligt?

– Ingen av de som har varit här i dag, nej.

Männen är födda mellan 1975 och 1998. Enligt åklagaren är de flesta polska medborgare, men hon har inte velat bekräfta polisens tidigare uppgift om att männen kan tillhöra en högerextrem krets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Mer i ämnet