15.000 i böter för olovlig tillgång till betal-tv

Uppdaterad
Publicerad

Solna tingsrätt dömer en 29-årig man till dagsböter på 15.000 kronor för att han utnyttjat ett piratkort för att se tv-sändningar från kabeloperatören Comhem. 29-åringen får även betala skadestånd.

Mannen ska också betala skadestånd till bolaget på 3.788 kronor, vilket motsvarar abonnemangskostnaden.

Hur lyder lagen egentligen?

Från och med den 1 augusti 2014 är det straffbart att titta på betal-tv via illegala nätverk. Den som bryter mot lagen riskerar böter eller fängelse i högst två år.

Brott mot den här lagen har tidigare i några fall resulterat i fängelse och skadestånd på mångmiljonbelopp. Då har det dock handlat om organiserade nätverk som sålt kort eller annan utrustning.

Första domen

Enligt Comhem är det första gången en enskild användare döms enligt ”lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning”.

Enligt domen har 29-åringen, som dock inte medverkade under rättegången, erkänt gärningen. I ett e-mejl till åklagaren har han framhållit att han inte visste om att det var olagligt med så kallad cardsharing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.