2.500 nya bostäder ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Stadshuset är nu överens om att bygga mellan 2.000 och 2.500 nya bostäder i Hammarbyhöjden och Björkhagen. Men med vissa förändringar sedan tidigare.

Planerna på de nya bostäderna har mött kraftiga protester. Inte bara bland boende i området utan även lokala företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit kritiska.

Men nu är partierna i Stadshuset överens – åtminstone om att det ska bli upp till 2 500 nya bostäder i området. Men med förslag på förändringar.

– Vi vill sätta vår prägel på politiken. Det ska märkas att det är ny majoritet i Stadshuset, säger Cecilia Obermüller (MP).

Förändrade planer

Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad byggs samman och det ska bli en väg mellan stadsdelarna. Men Miljöpartiet ser gärna att det blir enbart en gång- och cykelväg.

Det ”gröna sambandet” mellan Nackareservatet och Årstaskogen ska utvecklas och de ”sociala kopplingarna” mellan Söderstaden, Blåsut och Nytorps gärde ska stärkas. Samtidigt ska Hammarbyskogen bebyggas.

– Vi vill se ett bättre spridningssammanband genom Hammarbyskogen och genom Årstareservatet som ska komma till. Och vid Nytorps gärde prövar vi att omfördela volymer från norra till södra gärdet, säger Cecilia Obermüller (MP).

”Förstör karaktären”

Mats Nordlund är en av de drivande personerna bakom gruppen Skydda Nytorpsgärde som är kritisk till planerna.

– Det förstör hela gärdets karaktär. En av de viktia grejerna med Nytorps gärde är skogskanterna. Det är grönt rumt om. Plus att det är en icke bebyggd yta, det är gammal odlingsmark, säger han.

– Det här ska bli grönt och klimatsmart och vi tittar mycket på att bygga lägenheter som människor verkligen ha råd att bo i, säger Cecilia Obermüller (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.