Gamlingar på glid

Uppdaterad
Publicerad

Hockey betraktas ofta som en fysisk sport som ska utövas av unga, men artros, dåliga höfter och ont i knäna är inget hinder för spelarna i Europas äldsta veteranhockeyförening, VIP i Stockholm.

– Så länge man får vara med är man glad, va’. Det har inte med åldern att göra. Man blir inte petat bara för att man är gammal, säger Per Harrfors som är spelare i Veteran Ishockey Player. De senaste 35 åren har 80-åriga Per, eller Pedro som han kallas, tränat hockey på Hovet med grabbar i mogen ålder.

– Han som dömer en, han har ont i knät, han är 77. Sen ligger många över 70, han som står där borta är väl 73. Sen är det en som är sjuk, han är också 73.

Det här sociala, vad betyder det?

– Jättemycket. Det är jättemycket, du vet sen åker vi och fikar efter och snackar skit.

Laget VIP som står för Veteran Ishockey Players har tränat varje torsdagsmorgon i femtio år. Den här morgonen har ett tjugotal spelare tagit sig ner på säsongens första ispass.

– Vi är tydligen Europas äldsta veteranlag om man tar startdatum. Jag har fått vara med sedan 1955 när föreningen startade, så jag har ganska lång historik i det här. Och här har ju alla passera, alltså alla stjärnor i princip, säger Bertil Qvennerstedt som också spelar i VIP.

Vilka pratar du om då?

– Salming, Tumba, Holger Nurmela – det finns ju en enorm lista utav de som fått vara med och lira här.

Inga tacklingar på isen

– Jag har artros i knäet, jag har en plåt in där mot vristen, jag har ryggskott, vad mer..? Nä, men det är inga sådär farliga grejer, säger Per Harrfors.

Lagen spelar i serien plus 65 år och det finns en del regler som är annorlunda om man jämför med vanlig hockey.

– Peppar, peppar, vi har väldigt lite skador. Vi har domare, inga slagskott, inga tacklingar. Så att det är fördelen med det här – att det är skadefritt. Och det är bra för knäna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.