80 diakoner protesterar mot psykiskt sjukas utsatthet

Uppdaterad
Publicerad

ABC har träffat diakonen som tröttnade på att se människor med psykiskt funktionsnedsättning hamna utanför samhället. Hon samlade 80 diakoner som tillsammans skickade ett upprop till socialförsäkringsministern.

Catharina Björnstedt har varit diakon i Danderyds församling i 14 år. Genom åren har hon tagit emot flera psykiskt funktionsnedsatta personer som sökt hjälp hos kyrkan för att de inte vet vart dom ska vända sig.

– Det kan ofta vara människor som har en eller flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och asperger, som kan bli hänvisade till än den ena än den andre, och då blir man passivifiserad. Som sjuk orkar man till slut inte längre.

Hon tröttnade på det utanförskap som hon såg. Så tillsammans med 79 andra diakoner från länets församlingar skickade hon ett upprop till socialförsäkringsministern.

– Det här är första gången som Stockholm stift har kunnat göra en såhär bred uppslutning kring ett upprop, och biskopen ställer sig också positivt vilket är väldigt roligt.

I uppropet skriver Catharina till socialförsäkringsministern om hur verkligheten kan se ut för dom som lever på försörjningsstöd och som drabbas av bostadsbristen. Socialförsäkringsministern har läst uppropet.

– Det här är människor som möter den här verkligheten varje dag. Jag tycker det är bra att man formulerar sig och gör oss uppmärksamma på situationen. Jag är redo att sätta mig ner och ha en dialog med representanten som skrivit uppropet, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.