800 nya bostäder på Valhallavägen

Uppdaterad
Publicerad

Planerna får grönt ljus när den farliga godstrafiken leds om. Samtidigt dröjer upprustningen av Valhallavägens esplanad.

Den hårt trafikerade Valhallavägen har förutspåtts en lysande framtid när den tunga godstrafiken försvinner ner i Norra länkens tunnlar.

Men hur huvudstaden längsta esplanad ska gestaltas är ännu oklart. Däremot finns planer på ett nytt bostadsområde med 800 nya lägenheter längs den västra delen av Valhallavägen mot Roslagstull.

Bortglömd park blir bostäder

Det handlar om gatusträckan mellan Roslagstull och Odengatan. Både attraktiv och central mark som varit svår att utveckla och stått orörd på grund av farligt godstransporterna längs Valhallavägen.

Idag består området av parkeringsplatser och ett bortglömt parkområde, men nu börjar planerna på ett nytt bostadsområde ta form.

– Det är ett komplex område med mycket trafik och buller. Nu planerar vi för 800 nya bostäder samtidigt som vi vill utveckla miljön på Valhallavägen så att den blir bättre både för gående, cyklister och kollektivtrafiken, berättar Eleonor Eklind Forslin, projektledare vid Exploateringskontoret.

Den nya bostadsområdet kallas Västra Valhallavägen och befinner sig än så länge på planeringsstadiet, först i vår väntas ett förslag presenteras för allmänheten. Hälften av de 40 bostadshusen kommer att  bli bostadsrätter och hälften hyresrätter.

Farligt godstrafiken riskerade bli kvar

Bostadsplanerna har dröjt eftersom det varit oklart med en alternativ väg för farlig-godstransporterna. Först i somras sa länsstyrelsen ja till transporter i Norra länkens tunnlar och därmed kan Valhallavägen bebyggas med nya bostäder.

Inom området ligger idag Engelska skolan Norr som måste rivas. Drygt 500 elever berörs och diskussioner pågår om att hitta nya lokaler eller att de flyttar in i den nya idrottshall och skolbyggnad som planeras.

Stans längsta esplanad

Hur resten Valhallavägen ska gestaltas framöver är ännu oklart. Med sina tre kilometer är den huvudstadens längsta esplanad men påminner mer en motorväg. Bussterminalen nedanför östra station måste planeras om, menar Trafikkontorets landskapsarkitekter.

– Jag ser framför mig ett vackert, grönt och lugnt promenadstråk i esplanadens mittgång, inga uteserveringar berättar Jean-Louis Dessalles, landskapsarkitekt på Trafikkontoret.

”Målet ett lugnt gångstråk- inga uteserveringar”

Vallhallavägen har spåtts en lysande framtid när den tunga trafiken försvinner. Än finns inget beslut om upprustning men det landskapsarkitekterna vill återskapa är esplanadens promenadstråk i mittgången. Träden har farit illa och behöver omvårdnad, belysningen bytas ut och hela gatusektionen ses över.

– Det är av riksintresse för kulturminnesvård, förklarar  landskapsarkitekt Jean-Louis Dessalles.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.