Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) presenterar nya socialbudgeten.

95 miljoner till unga i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar 95 miljoner extra ska på barn- och ungdomsvården. Pengarna ska bland annat gå till fler socialsekreterare och insatser till barn som far illa.

Idag presenterades några av stans satsningar inom det sociala området, bland annat på barn och unga. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) visade att man vill ge 95 miljoner kronor i ökat anslag till barn- och ungdomsvården. Fler socialsekreterare ska kunna anställas i stadsdelarna, och det ska täcka det ökade behövet av insatster till följd av att fler barn far illa. Staden kommer också bättre kunna följa upp ensamkommande flyktingbarn, enligt dagens presentation.

För att förbättra socialsekreterarnas arbetssituation utökar man till exempel budgeten för individ- och familjeomsorgen med 15 miljoner kronor, pengar som bland annat ska gå till utökad personaltäthet.

– Vi måste stärka arbetsvillkoren för den här arbetsgruppen, säger Åsa Lindhagen.

Personal till tillfälliga arbetstoppar

Staden planerar också för ett specialistteam med socionomkonsulter som ska kunna hjälpa stadsdelsförvaltningarna när personal saknas eller vid tillfälliga arbetstoppar.

Åsa Lindhagen menar att det är oppositionens fel att det nu blivit underskott, eftersom alliansen inte satsade mer pengar tidigare. Moderaternas Anna König Jerlmyr däremot säger  till SVT Nyheter Stockholm att alliansen initierat många av de åtgärder som majoriteten nu ger mer pengar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.