Foto: SVT

Abort kan kontrolleras i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som genomgår medicinsk abort kan i framtiden slippa återbesöket på kliniken. I stället kan de själva kontrollera att aborten lyckats med ett graviditetstest i hemmet.

Kvinnor som genomgår en medicinsk abort kallas i dag enligt gällande rutiner till efterkontroll på sjukhuset efter några veckor för att se att aborten fullföljts. Men så många som varannan uteblir från återbesöket, vilket innebär en risk för att komplikationer inte upptäcks.

Nu visar svenska forskare i en ny studie att det går att byta ut återbesöket mot ett graviditetstest som kvinnan gör själv i hemmet.

Lika säkert

-Det enda syftet med återbesöket är att kontrollera att behandlingen inte misslyckats. Vår studie visar att det går lika bra att göra hemma genom ett urinprov, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor vid Karolinska institutet.

I studien, som publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet, ingick drygt 900 kvinnor från Finland, Norge, Sverige och Österrike. De lottades till ett återbesök eller till att utföra ett graviditetstest hemma.

-Det var extremt få i den grupp som fick med sig testet hem som inte genomförde det. Däremot uteblev 20 procent av dem som skulle på återbesök, trots omfattande informationsinsatser, säger Kristina Gemzell Danielsson.

I övrigt sågs ingen skillnad mellan grupperna i effektivitet eller säkerhet.

Inom ett år

TT: Kan inte ett återbesök vara bra av andra anledningar, om kvinnan har ytterligare frågor eller behöver preventivmedel?

-Drabbas man av komplikationer ska man söka vård omedelbart, och inte vänta till återbesöket. Gäller det preventivmedel får man vanligtvis information om det redan vid första besöket på kliniken och kan påbörja det direkt.

Studien väntas ligga till grund för nya internationella rekommendationer från WHO och en förändrad klinisk praxis – i Sverige redan inom ett år.

-Så fort vi har ett lämpligt graviditetstest att använda kan nya rutiner börja gälla, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.