AIK drar sig ur Pridefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

AIK drar sig ur Stockholm Pride i år, efter att ha varit med fem år i rad.

Varje år sedan 2009 har AIK deltagit i Pridefestivalen för att visa sitt stöd för hbtq-rörelsen. Förra året blev två ansvariga för satsningen grovt hotade, och en annan i AIK:s pridegrupp fick sin bil söndersparkad.

Nu har klubben beslutat att inte delta i årets upplaga av Stockholm Pride.

– Jag förstår att folk reagerar. Det är dock inget sagt officiellt att vi med per automatik ska delta i Pride. Det finns många av våra ledamöter som säkerligen kommer att representera AIK i Pride. Men vi har valt att fokusera mer på CSR-arbetet (Corporate Social Responsibility) och integrationsarbetet, säger AIK:s kanslichef Jonas von Kjerrulf till SVT Nyheter Stockholm.

”Har inget med hoten att göra”

Har det här något att göra med de hot som samordnaren fick motta förra året?

– Det har absolut ingenting med det att göra. Mot huvudstyrelsen har det inte förekommit några hot.

Till Aftonbladet säger Mona Enander, som tidigare år ansvarat för frågor kring AIK:s deltagande i paraden, att det har förekommit intern kritik inom AIK mot engagemanget i Pride. Hon hoppas att klubben ska kunna delta igen i framtiden.

Två röstade ja

Enligt Aftonbladets uppgifter röstade två av AIK:s ledamöter i huvudstyrelsen ja till att delta, medan de övriga sju röstade nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.