Aisha kan utvisas till fel land – väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Politiker menar att systemet inte är rättssäkert.

Förra veckan berättade ABC om 22-åriga Aisha Sharif i Tyresö som hotas att utvisas – till fel land. Fallet har väckt stor uppmärksamhet och flera politiker har reagerat.

För fyra år sedan flydde Aisha Sharif från övergrepp och misshandel i Somalia och kom till Tyresö. Nu riskerar hon att utvisas, dessutom till fel land. Orsaken – ett språktest som Migrationsverket beställt som visade att Aisha sannolikt, men inte säkert, kom från Tanzania.

”Skrämmande”

– Jag tycker det var skrämmande att se. Migrationsverket riskerar att utvisa en person till fel land, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för MP.

– Det kan få de konsekvenserna att hennes liv blir förstört. Hon kommer till ett land hon inte satt sin fot i och där hon kan utsättas för vad som helst, säger Ulla Hoffmann (V), fd riksdagsledamot.

Trots att språktestet senare diskvalificerades för att testutföraren inte ansågs kompetent, anser Migrationsverket ändå att Aisha Sharif är från Tanzania och ska utvisas dit. Aisha säger att hon är från Bajuniöarna utanför Somalias kust och pratar bajuni, men få experter i Sverige kan bajuni, vilket gör det svårt för henne att bevisa sitt ursprung.

”Saknas auktoriserade analytiker”

– Jag tycker det är förskräckligt att Migrationsverket inte har auktoriserade analytiker utan att man vidhåller de man har som inte har kompetensen att kunna bestämma var folk kommer ifrån, säger Ulla Hoffmann (V), fd riksdagsledamot.

– Det säger att det är något som behöver förändras. Dels att kvaliteten behöver förbättras och att man kan vara säker på att det är kompetenta människor som genomför testen. Men också att det införs möjlighet att överklaga besluten så att det blir rättssäkert. Det är det inte idag, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för MP.

”Måste vara rättssäkert”

– Min reaktion är att det måste vara likställdhet inför lagen och det måste vara rättssäkert. Vi har upplevt liknande historier och det är inte acceptabelt, säger Anna Steele (FP), riksdagsledamot.

Nu har Aisha Sharifs juridiska ombud lämnat in en ny prövningsansökan till Migrationsverket, bla med nya bevis från en världsledande professor i bajuni i Kanada. Han har slagit fast att hon är från Somalia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.