Foto: Scanpix

Åklagaren överklagar om t-banetjuv

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i ett och ett halvt år är alldeles för lite för 28-åringen som bestal en man som låg på tunnelbanespåret och sedan lämnade honom där. Det anser åklagaren Maria Gylder som överklagat Södertörns tingsrätts dom hos Svea hovrätt.

Gylder vill lägga på ytterligare två år på straffet. Hon anser att rätten inte tillräckligt tagit hänsyn till att mannen på spåret riskerat att skadas allvarligt eller till och med dödas av tåget.

Den 23 oktober dömdes 28-åringen av Södertörns tingsrätt för två fall av grov stöld. Den ena stölden begicks mot en sovande man på Enskede gårds tunnelbanestation i somras, den andra från en 38-åring som fallit ner på tunnelbanespåret vid Sandsborgs tunnelbanestation.

T-banetjuven

Övervakningsbilder visade hur 28-åringen tog saker från den till synes medvetslöse mannen, hoppade upp på perrongen och lämnade stationen. Minuter senare blev 38-åringen påkörd av tåget, men överlevde.

Övervakningsfilmen visades på tv i flera länder, och många upprördes över att 28-åringen inte hjälpt 38-åringen upp. Men att strunta i att hjälpa en person som annars riskerar att skadas eller dö är inget brott i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

T-banetjuven

Mer i ämnet