Akut brist på ankomstplatser

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har inte larmet gått. Men platserna på Migrationsverkets tillfälliga ankomstboenden i landet är på väg att ta slut, och verket har tvingats ta hjälp av kommuner och myndigheter för att hitta nödboenden.

Sundbybergs kommun står först på listan och väntar nu på att ta emot busslaster med nyanlända.

– Migrationsverket kör så länge det går med sina egna boenden, men när det inte fungerar längre så är det vårt boende som står på tur, säger Kjell Sundin, ansvarig inom Sundbybergs stad för det nya ankomstboendet i Ursvik.

Han tror att signalen kommer i slutet av veckan. Willis Åberg, som ansvarar för att skaffa boenden på Migrationsverket, är inne på samma linje.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge. Vi måste utvidga vårt sökande efter tillfälliga platser, säger Åberg.

Tar slut i veckan

Det handlar om de tillfälliga boenden som behövs precis när asylsökande anländer. Där bor flyktingarna under några dagar medan de registreras. Men läget är krisartat. Nu finns cirka 4.700 platser på tillfälliga ankomstboenden. Under den här veckan tar de slut.

– Vi fick klartecken i fredags att iordningsställa vårt boende. Nu kan vi ta emot folk där med 12 timmars varsel, säger Kjell Sundin.

200 personer ska kunna bo i Sundbybergs anläggning. Kommunen får kostnaderna täckta av Migrationsverket, och driften ska skötas med hjälp av volontärer.

– Vi skulle aldrig kunna bemanna det här med egen personal. Då skulle vi få slå igen vår egen verksamhet, och det går ju inte, säger han.

Fram till midsommar minskade Migrationsverkets beläggning på boendena. Men därefter har antalen bara stigit.

– Just nu kommer runt 1.500 personer varje dag, 10.000 den senaste veckan, säger Willis Åberg.

Alla hjälps åt

Samarbetsklimatet med kommuner och myndigheter är väldigt gott, tycker han.

 – Vi måste samarbeta, annars kommer det här inte att fungera, säger Willis Åberg.

Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting, bekräftar att kommunerna är samarbetsvilliga. Men det är inte helt oproblematiskt att en statlig uppgift nu ska läggas på kommuner.

– Det är knepigt. Exempelvis vilka kostnader de ska få täckta, och hur lång tid det tar innan de får betalt. Det gör att det finns en misstänksamhet hos kommunerna, men min bild är att de vill ställa upp, säger han.

Fakta: Ökar hela tiden

De senaste sju dagarna har 7.980 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa var 1.716 ensamkommande asylsökande barn. Flest kom från Syrien följt av Afghanistan och Irak. Antal asylsökande har ökat stadigt det senaste halvåret, från knappt 4.000 i april till över 11.700 i augusti och 24.300 i september.

Den sista september hade totalt 73.000 personer sökt asyl i Sverige, varav 14.000 var ensamkommande flyktingbarn och unga. Migrationsverket ber nu kommuner och myndigheter om hjälp att hitta lokaler till nödboenden. Gamla kontorslokaler, militäranläggningar eller skolor, kan tillfälligt göras om till sovsalar för nyanlända.

Källa: Migrationsverket

Fakta: Tillfälligt ankomstboende

När asylsökande kommer till Sverige registreras de på någon av Migrationsverkets ankomstenheter i Solna, Sigtuna, Mölndal, Malmö och Boden. Under en eller ett par dagar får de bo på ett ankomstboende i väntan på placering på ett mer permanent anläggningsboende.

Nu finns 4.700 platser på som är reserverade som ankomstplatser. Antalet har ökat drastiskt sedan flyktingvågen började öka i somras, och verket har fått lov att ta till platser på vanliga anläggningsboenden. Den 1 augusti var antalet 2.300.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.