Foto: TT

Akut lärarbrist inför hösten

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lärare är stor och antalet lediga lärarjobb ökar. I Stockholms län fanns under årets första halva över 11.000 lediga jobb.

Med några veckor kvar till skolstart råder stor brist på lärare, det skriver Dagens Nyheter.  Just nu finns minst 900 jobbannonser på Arbetsförmedlingens webbplats som gäller lärare i förskola, grundskola och gymnasium i Stockholms län, enligt en sökning Svt Stockholm gjort. Och antalet är troligen ännu större eftersom kommuner har fler kanaler för rekrytering än Arbetsförmedlingen.

Orsaken till lärarbristen är att bland annat kravet på lärarlegitimation som infördes 1 juli i år, men även att få väljer att utbilda sig till lärare.

– Den främsta orsaken är att vi inte fyller på med nyexaminerades lärare. Det är för få som går lärarutbildningen och så har det varit under en längre tid, säger Eva Durhan, avdelningschef på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.