Klubbens största match på damsidan blev även den sista på elitnivå på länge. Foto: Sergei Grits/TT

Ängby sade farväl med SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Ängby svarade för en fenomenal insats när man slog Eslöv i finalen i två raka matcher i pingisens SM-slutspel för damer. Ängbys första SM-guld kan dock bli det sista – laget drar sig nu ur elitserien.

– Det här är överväldigande och jag har inga kommentarer mer än att vi presterar 100 procent, sade Ängbys tränare Mikael Frank.

Eslöv har vunnit SM-guld de två senaste åren men kunde trots sitt stora favoritskap inte besegra Ängby, som var fast beslutet att bryta Eslövs dominans.

Ängby fick en smakstart. Roxana Istrate låg under med 1–2 i set men vände till vinst med 3–2 mot Sara Rask. Efter att Zhang Fang kvitterat till 1–1 klev Rachel Moret in och vann en tät match mot Naomi Owen.

Det som fick vågskålen att väga över till Ängbys fördel var när Roxana Istrate på nytt vann över Eslövs stjärna Zhang Fang i en rysare med 11–7 i skiljeset.

– Stabiliteten i laget har varit viktig, men ska jag framhäva någon måste jag nämna Roxana som har utvecklats enormt och är mentalt mycket starkare i år, sade Mikael Frank.

Första SM-guldet genom tiderna

Eslöv kom i underläge med 1–4 och gjorde sitt yttersta för att komma tillbaka. Men det blev för mycket och till slut avgjorde Ängbys matchvinnare Roxana Istrate genom att besegra Naomi Owen med 12–10 i skiljeset fram till 5–3 och säkrat SM-guld.

För Ängbys del var det med ett visst vemod som man vann sitt första SM-guld. Efter 23 säsonger i högsta ligan, som tidigare bara lett till två SM-silver (1982 och 2014), drar sig laget ur högsta serien nästa säsong.

– När vi väl hade lyckats få klart med en sponsor hade några av spelarna redan sett om sitt hus och gjort klart med andra klubbar utomlands och då valde vi att börja om i division 1, sade Mikael Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.