Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 46 år 1997. Snart kan dörrarna till lägenheten öppnas upp för allmänheten. Foto: Tobias Röstlund/TT

Astrid Lindgrens hem blir museum

Uppdaterad
Publicerad

Det förbereds ett museum i Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan i Stockholm. Förhoppningen är att det ska öppna senare i år, skriver tidningen Mitt i.

Det är Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren, som bekräftar uppgifter för tidningen. Nyman är även vd för det familjeägda företaget Saltkråkan som förvaltar barnboksförfattarens arv.

– Det finns en förening som heter Astrid Lindgrensällskapet som tillsammans med oss förbereder ett museum i lägenheten. Vi tror och hoppas att det kan vara möjligt senare i år, säger han till tidningen Mitt i.

– Lägenheten har stått i stort sett orörd sedan Astrid Lindgren avled 2002.

Tanken är att museet inte ska bli ett vanligt museum som man kan besöka spontant. Det ska i stället ta emot mindre grupper och guidade visningar.

Initiativet togs av Kjell Bohlund, ordförande för Astrid Lindgren-sällskapet, på uppdrag av Astrid Lindgrens anhöriga.

– Hemmet visar människan Astrid Lindgren, inte författaren eller aktivisten, sade han till SVT:s Kulturnyheterna strax före julen 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.