Även de äldre vagnarna kommer få automatiserade stationsutrop som ersätter förarnas manuella utrop.

Automatiserade utrop i alla tunnelbanevagnar

Publicerad

Under våren kommer även de äldre tunnelbanevagnarna att få automatiserade stationsutrop. Ansvaret för utropen har hittills legat hos förarna och det har inte alltid fungerat som det ska, till stor förtret för många synskadade, skriver Synskadades Riksförbund.

Arbetet med att utrusta alla gamla vagnar med automatiserade utrop har påbörjats och kommer att pågå under våren. Samtliga vagnar kommer att ha automatiserad utropsfunktion i april, rapporterar Synskadades Riksförbund.

”En tillgänglighetsförbättring”

Synskadades Riksförbund Stockholm och Gotlands län har drivit frågan i flera år och är nöjda, även om de anser att det tagit långt tid innan det nu blir verklighet.

– Det är en tillgänglighetsförbättring, som gör att vi personer med synnedsättningar kan åka tunnelbana och lita på att få säker information om vilken station vi passerar, säger Hamaddah Mansour, ombudsman med ansvar för kollektivtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.