Bakgrund till Sturebymordet

En natt i juni i år tar en 16-årig pojke i Stureby i södra Stockholm livet av en 15-årig flicka som han haft en relation med. Han tar med henne på en skogspromend som slutar med att han slår henne i huvudet med en pinne och stryper henne.

Experter har ansett att motivet var att pojken ville gottgöra sin jämnåriga flickvän som drivit på honom att döda den 15-åriga rivalen.

"Jag skulle kunna döda för att få dig tillbaka. Utan dig dör jag själv", skrev pojken i ett sms enligt åtalet.

Experter har sett sms-trafiken som tecken på en relation fylld av svartsjuka, kontrollbehov och underkastelse.

"Jag vet precis hur jag ska göra, kommer att be henne hjälpa mig att hitta min vodka . . . och då kommer det perfekta läget när hon är nedböjd. Är fett taggad, hörs i morgon bitti", skrev pojken före mordet.

Hon ska dö!
Flickvännen sms:ade "Jag klarar inte av att sitta här typ tre säten bort från henne på t-banan. Hon ska dö".

Varken den 16-åriga pojken eller hans flickvän anses ha haft någon allvarlig psykisk störning. Båda betraktas som friska.

Den 16-åriga flickan har i förhör nekat till brottsligt uppsåt. I tingsrätten var hon lugn och samlad, men fällde några tårar när mordet kom på tal.

Pojken har berättat att han var i beroendeställning till sin flickvän och har erkänt dråp. Vid ett tillfälle under rättegången bröt han ihop och fördes till sjukhus med ambulans. Men annars har han också berättat redigt och samlat om händelserna under juninatten och dessförinnan.

TT

Publicerad: