Barnakuten i Huddinge stängs

Uppdaterad
Publicerad

På grund av personalbrist stänger nu Huddinge sjukhus sin barnakut för patienter med mindre akuta besvär nattetid.

I nuläget saknas ungefär 15 sjuksköterskor för att akuten ska fungera. På grund av den svåra personalbristen kommer barn med lindriga akuta besvär mellan klockan 20 på kvällen och 08 på morgonen från och med idag att istället hänvisas till Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna eller andra vårdgivare.

– Det blir en ond spiral. Det blir mycket luckor och vi har svårt att täcka upp. Personal blir beordrade att gå dubbla pass och de får jobba kväll och natt, säger Marika Eriksson, sjuksköterska.

Enligt sjukhuset är det här en temporär lösning som pågår fram till årskiftet. De mest akuta fallen tas fortfarande emot dygnet runt.

”Väljer andra arbetsgivare”

Har vi sjuksköterskebrist i Sverige?

– Antalsmässigt, nej. Men på våra sjukhus ser vi att det är en brist, och det beror på att våra sjuksköterskor väljer att jobba i andra branscher hos andra arbetsgivare, säger Mira Nyberg, huvudskyddsombud för vårdförbundet i Huddinge.

– Folk söker sig till oss, men det är ibland jättesvårt att kunna anställa dem eftersom vi har ekonomiskt bakbundna händer. Vi kan inte erbjuda de löner de som söker egentligen vill ha, menar Alessandro Lupaszkoi Hizden, vårdchef på akuten i Huddinge.

Han befarar att det här problemet kan sprida sig till andra sjukhus och avdelningar.

– Det kan absolut bli så. Det ser vi ju redan nu, inom Karolinska. det finns många avdelmningar som är stängda eller halvstängda på grund av sjuksköterskebrist, så det är inte bara vi som har det problemet, säger Lupaszkoi Hisden avslutningsvis.

En liknande åtgärd genomfördes under en period i somras. Då omfattade ungefär 6 patienter per natt av slussningen till andra vårdgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.