Segrarna: Isabellah Andersson, Sverige, och Yekeber Bayabel, Etiopien. Foto: Marcus Ericsson/TT

Andersson tog sin sjunde seger – Bayabel vann herrklassen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev sjunde segern på sju försök men inget svenskt Stockholm Marathon-rekord.

Isabellah Andersson log brett trots att hon inte var riktigt nära Marie Söderström-Lundbergs 2.31.28.

– Jag sprang med hjärnan de sista fyra kilometerna. Benen gick inte, sade hon efter att ha korsat mållinjen på 2.34.14.

Isabellah Andersson skickade upp ett segerns finger i luften innan hon sjönk ned på knä på Stockholms stadions löparbanor.

Det var regnigt, kallt – hon fick ett par fingervantar av maken och tränaren Lars Andersson halvvägs in i loppet – och jobbigt men efter tre av de drygt fyra milen hade hon manövrerat ut huvudkonkurrenterna Eunice Jeptoo, Kenya, och Meseret Legese Biratu, Etiopien.

– Jag är jätteglad. Det var ett spel i dag. Ryckigt. Om jag lade mig bakom gick farten ned. Efter 30 kilometer gjorde jag ett ryck och det höll, sade 34-åringen.

Loppet var Anderssons första tävling över 42.195 meter sedan förra årets seger. En överansträngd fot satte stopp för resten av fjolårssäsongen.

Hon har tränat för fullt sedan december och efter Stockholm Marathon riktar hon blicken mot Peking och friidrotts-VM i slutet av augusti. Ett träningsläger i Kenya ska hjälpa henne mot toppformen och ett personligt placeringsrekord.

– Det var länge sedan jag sprang ett maraton. Det här var ett bra besked. Nu har jag tre månader på mig att träna inför VM. Jag vill bli bättre än 2011 (i Daegu) då jag blev sjua, sade hon.

Som vanligt hade svenskan ett stort stöd utefter banan, även om busvädret hade tunnat ut åskådarleden betydligt.

– Några kompisar hemifrån har varit här och folk har hejat på mig hela vägen, sade hon och tog emot en blombukett från supportrarna på läktaren.

Vrålande glad

Herrsegraren Yekeber Bayabel, Etiopien, försvann direkt in i ett tält där han sjönk ihop med krampsymptom.

En som däremot gärna pratade var loppets trea Fredrik Johansson. Ja, mer än så. Han vrålade ut sin glädje när han tog sitt första SM-guld på tiden 2.23.05, nära fem minuter efter Bayabel och lite mer än två bakom iranska tvåan Mohammad Jafar Moradi.

– Mitt första SM-guld, jäkligt skönt. Min chans var att göra ett jämnt lopp. När de andra stressade i väg malde jag på. Riktigt gött, sade Ullevilöparen.

Johansson inledde ”försiktigt”. Han låg tia fram till 25 kilometer men plockade sedan löpare efter löpare. Vid 40-kilometerspasseringen var han femma och in mot mål fick kenyanen Patrick Korir och norrmannen Dadafo Dhaqabi Tesama sträcka vapen.

Tufft väder

Upplägget, med tre veckors träning på hög höjd i Frankrike och inflygning till Sverige dagen före loppet, fick önskvärd effekt.

– Jag brukar ligga på hög höjd och det funkar bra för mig, sade Johansson.

TT: Ett segerrecept?

– Absolut.

Efter en dryg halvtimme var även Bayabel pigg nog för några ord. 23-åringen var överraskad över segern.

– Vädret var tufft för mig. Taktiken var att ligga bakom och köra på i slutet, sade han till TV4.

Ett segerrecept, det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.