Foto: Fredrik Sandberg / TT

Begärde föräldraledighet – blev uppsagd

Uppdaterad
Publicerad

Mannen lämnade in en ansökan till sin arbetsgivare om tretton månaders föräldraledighet. Till svar fick han en utskällning och blev av med jobbet.

Mannen är anställd i en inredningsbutik i Stockholm. Under våren 2015 gick han till en av sina två chefer för att lämna en ansökan om tretton månaders föräldraledighet med start under sommaren. Chefen vägrade dock ta emot ansökan och slängde den ifrån sig varefter han skällde ut mannen. Fyra dagar senare fick mannen via epost besked att han var uppsagd på grund av arbetsbrist.

Mannen anlitade en advokat och efter ytterligare en månad återtog arbetsgivaren i ett epostmeddelande uppsägningsbeskedet. Det innebär att mannen under cirka sex veckor levde i tron att han hade förlorat sitt arbete.

Stämmer arbetsgivaren

Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu företaget och begär 80 000 i skadestånd för missgynnande i samband med föräldraledighet.

– Missgynnanden som har samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson som är processförare på DO i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.