Foto: TT

Begravningsavgiften kan chockhöjas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad kan behöva betala en högre gemensam begravningsavgift från och med nästa år. Då tvingas varje skattebetalande stockholmare betala 30 kronor mer varje månad.

Begravningsavgiften täcker bland annat gravplats, kremering och gravsättning. I Stockholm är avgiften lägst i landet. Men det kan komma att förändras, något som trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) motsätter sig.

– Man vill lägga en höjning på 14,5 öre, det är 200% höjning. 14,5 öre det är extra skatt på varje hundralapp, säger Daniel Helldén (MP).

För enligt ett riksdagsbeslut ska samma avgift gälla över hela landet från och med 1 januari 2016. Stockholm och Tranås kommuner skulle dock vara undantagna, eftersom de själva är huvudmän för begravningsverksamheten. I övriga kommuner sköter Svenska kyrkan verksamheten.

– Stockholm och Tranås har ett annat system än övriga Sverige, här är det kommunen som driver begravningsverksamheten och vi har gjort det i hundra år på ett bra och effektivt sätt och det är vi stolta över. Att då lägga en höjning på 14,5 öre som inte kommer oss till del, säger Daniel Helldén (MP).

Stadshuset: Nej till enhetlig avgift

Frågan om undantaget i utjämningssystemet har nu varit på remiss och de flesta instanser ser det antingen som positivt eller har inget att invända mot att även Stockholm och Tranås ska med.

Det kan innebära att stockholmarna får en stor höjning av avgiften. Från 7,5 öre per intjänad beskattningsbar hundralapp till 22 öre. Över 600.000 skattebetalande stockholmare kan därmed få betala flera tior mer i månaden, skriver tidningen.

Både den föregående och nuvarande majoriteten i stadshuset avvisar idén om att vara med i en enhetlig begravningsavgift.

– Min förhoppning är att det inte blir såhär. Det är orimligt att stockholmarna får en kraftig skattehöjning utan att vi får någonting för det, säger Daniel Helldén (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.