Bilar lappas med falska böter

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har bilister i Stockholm fått sina bilar lappade med falska p-böter på höga belopp. En av dem är Marcus Gårdman, som fick en falsk p-bot på sin bil under tiden han åt lunch.

– Vi parkerade lite för nära en korsning, vi visste att det skulle vara en chansning. Sen satt p-boten där på bilen när vi kom tillbaka. Vi tyckte beloppet på 1.000 kronor var högt men den verkade ändå vara korrekt, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Magkänslan gjorde ändå att Marcus Gårdman valde att kolla uppgifterna på p-boten. Då visade det sig bland annat att sluttiden var tidigare än starttiden, enligt boten.

– Jag blev stolt att jag faktiskt upptäckte felet, den var väldigt lik en riktig p-bot. Men jag blir förbannad för det är säkert många som har råkat ut för det här och faktiskt har betalt, säger han.

Flera områden i länet

Parkeringsböterna är förvillande lika de som stadens parkeringsvakter utfärdar. Än så länge har polisen fått in ett tiotal anmälningar om bedrägeriet, men tror att det snart blir fler.

– Jag har sedan i går tittat på tio stycken men det finns naturligtvis fler. Och hur många vi har i morgon, nu när det här har blivit känt, det vågar jag inte ens tänka på, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Anmälningar om falska böter har kommit in från flera områden i Stockholms län. Polisen tror därför att bedragarna har någon form av anpassad skrivare för att skriva ut böteslapparna på plats.

Mobil utrustning

– De har, som det verkar, fokuserat på bilar som faktiskt står fel. Det är rätt adresser och rätt registreringsnummer på lapparna så helt klart är de på plats och har mobil utrustning.

Polisen utreder nu anmälningarna om de falska böteslapparna som bedrägeri eller försök till bedrägeri och försöker spåra vem eller vilka som ligger bakom.

– Vi gör som alltid. Vi följer pengarna och spårar vilket bankkonto som bankgironumret som anges på böteslapparna är kopplat till. Den som tecknar det kontot är naturligtvis skäligen misstänkt för det här brottet, säger Jan Olsson.

Pengarna är borta

De parkeringsboter som polisanmälts har varit på beloppen 650 respektive 1.000 kronor, men böteslappar på högre belopp ska också vara i omlopp.

Men även om de skyldiga går att hitta är det väldigt liten chans att den som redan betalat in pengar till kontot kan få dem tillbaka.

– Vi ringer förstås banken för att kontrollera om det finns några pengar kvar på kontot som man kan säkra. Men i princip finns det aldrig det. Bedragaren bevakar det här hela tiden och så fort det kommer in en slant så tar han ut den och skickar den vidare anonymt.

Nu har banken och polisen stängt bankgirot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.