Blodcentralen vädjar om fler blodgivare.

Brist på blod i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Det råder extrem brist på blod i Stockholm. Orsaken är att många blodgivare ligger däckade i influensa.

Det råder akut brist på blod i Stockholms läns landsting. Det är framförallt blodgrupperna A och noll som saknas.

– Det är den här bufferten som vi vill ha, så att vi på måndag morgon inte står med ett nästan tomt lager. Så att operationer och så kan fungera som de ska, säger Kerstin Eriksson leg sjuksköterska Blodcentralen.

Influensatider påverkar

Det är influensatiderna som härjar nu som orsakar den lilla blodbufferten. Blodcentralen har under den senaste veckan uppmanat blodgivare via sms att ge blod, men responsen har varit dålig. Orsaken till det är att många är sjuka i influensa.

– Det är för att det är influensatider, både maginfluensor och förkylningar går. Akut läge på blod innebär att vi har ungefär 500 blodpåsar färre i lagret idag, framförallt utav blodgrupp noll och A, tillsammans då, fortsätter Kerstin Eriksson.

Viktigt med nya blodgivare

Samtidigt som landstinget vädjar till gamla blodgivare att ge blod i det akuta läget som uppstått så jobbar man hårt på att få in nya blodgivare.

– I Stockholm så är vi ungefär tre procent som är blodgivare i mellan 18 till 60 år. Och vi förväntar oss alltid att det ska finnas blod när vi kommer, säger Kerstin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.