7000 nya bostäder byggs till 2021. Foto: SVT

Borättsspekulanter jagas av Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

En stockholmare får betala 3,3 miljoner kronor extra skatt efter att ha köpt 20 bostadsrätter dom senaste sex åren. Det är den största upptaxeringen av det här slaget hittills i Sverige.

Spekulation med bostadsrätter är ett gissel för byggföretag som säljer nyproducerade lägenheter. Branschen uppskattar att 10-15 procent av köpen görs i ren spekulation. Nu har Skatteverket satt ner foten och sex personer i Stockholm måste sammanlagt betala 10, 6 miljoner i extra skatt eftersom myndigheten anser att det rör sig om handel med bostadsrätter.

– När man köper och säljer så här många bostadsrätter under så pass kort tid så kan det inte vara för eget bruk utan då är det en yrkesmässig verksamhet och så ska den beskattas som näringsverksamhet, säger Ingvar Håkansson, rättslig expert Skatteverket.

20 bostadsrätter på sex år

En av dem får en extra skatt på 3,3 miljoner kronor. Han har gjort en vinst på 8,2 miljoner kronor efter att ha sålt 20 bostadsrätter sedan 2009. Ingvar Håkansson på Skatteverket säger att han aldrig hört talas om något annat fall där någon köpt och sålt så många bostadsrätter.

Mannens olika anledningar till att han sålt bostadsrätterna så snabbt är enligt honom själv bland andra:

  • ”Min maka ville inte flytta då bostadsrätten låg för långt borta”,
  •  ”Barnen kunde inte bo i br så av personliga skäl såldes den bostadsrätten”,
  •  ”Min svärfar skulle bo där men pga ekonomiskaskäl kunde han inte köpa loss den så jag tvingades sälja den bostadsrätten”,
  •  ”Min farbror var tvungen att flytta till hemlandet så därför såldes den bostadsrätten”.

Byggbolagen vill stoppa spekulationsköpen

– Antalet spekulationsköpare har ökat senaste åren och vi tillsammans med många av våra kollegor gör allt vi kan för att stoppa det här, vi tackar nej till vissa kunder som vi ser köper på spekulation, säger Magnus Lambertsson, försäljning- och marknadschef på Skanska.

Läs mer: Den överhettade bostadsmarknaden innebär allt större bostadsspekulation

Byggbolagen försöker komma åt spekulanterna som bara är ute efter att göra snabba pengar, en nyproducerad lägenhet kan ge 500.000 kr – 1 miljon i vinst ifall man säljer den ganska omgående efter att man fått tillträde och aldrig ens flyttar in.

– Dels man måste vara noga i medlemsprövningarna av köparna så man ser att de inte gjort det här tidigare, och så bör man tillsammans med föreningarna se över hur stadgarna i föreningen är uppbyggda, säger Magnus Lambertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.