Bostadsplaner hotas av dålig luft

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om de 700 bostäder som planeras vid Västra Valhallavägen kan byggas.

Som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat ska en helt ny stadsdel med flera hundra nya bostäder byggas vid västra delen av Valhallavägen.

Men det dröjer innan spaden kan sättas i jorden. En undersökning visar nämligen att luften på Östermalm är för dålig, eftersom den innehåller höga halter av partiklar och kväveoxid.

Nu har stadsbyggnadskontoret beställt en ny undersökning.

– Det finns en stark vilja från staden att få fram projektet. Vi hoppas kunna påbörja detaljplanearbetet efter årsskiftet, säger Nikara Movafaghi, ansvarig för planerings- och gestaltningsfrågor till StockholmDirekt.

Planerna kan stoppas

I väntan på resultatet från den nya undersökningen har planarbetet för Västra Valhallavägen avstannat.

– Om luftkvalitetsnormerna överskrids i en detaljplan, kan länsstyrelsen gå in och häva detaljplanen. Innan vi har resultatet från den uppdaterade luftkvalitetsundersökningen vet vi inte hur vi ska gå vidare med projektet, säger Nikara Movafaghi.

Trafiken har minskat

Sedan Norra Länken öppnade har trafiken på Valhallavägen minskat med 10-20 procent. Det ökar möjligheterna att bygga en ny stadsdel.

– Norra Länken är en förutsättning för att man ska kunna bygga. Det viktigaste är att få bort den tunga trafiken och då framförallt transporterna av farligt gods, säger Birger Höök som är projektledare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.