Botkyrka hårdsatsar för miljön

Uppdaterad
Publicerad

I Botkyrka satsar man hårt på att bli en klimatneutral kommun så snart som möjligt, och de säger att de har kommit längst i Sverige.

Utanför Botkyrkas kommunhus står en rad helt nya och extra snabba laddstolpar, till för att ladda upp kommunens elbilar. Det är en del i kommunens långsiktiga miljöstrategi, och i år uppnår de sitt första stora delmål, hela den kommunala organisationen kommer vara helt fossilbränslefri.

– Det innebär att inga av våra fordon kör på fossilt bränsle, och våra fastigheter värms inte upp av olja, utan av fjärrvärme och bergvärme. Vi har helt enkelt fasat ut allt fossilt bränsle i vår organisation, säger kommunalrådet Dan Gahnström (MP).

– Var det svårt att nå hit?

– Förvånansvärt enkelt, skulle jag vilja säga.

Ingen annan kommun i landet har nått så långt när det gäller fossila bränslen.

– Vi är bäst, säger Dan Gahnström. Ingen annan kommun har nått så långt när det gäller att vara fria från fossilt bränsle. Men vi vill gärna bli slagna, även om vi skulle fortsätta försöka vara bäst, för ju fler som kämpar desto bättre är det för Sverige.

Kommunalrådet säger att det handlar mycket om att föregå med gott exempel.

– Jag tror att om vi i dialog med medborgarna ska säga att 'ni ska leva på ett bättre sätt miljömässigt', så måste vi också visa att vi själva gör det. Då har vi bevisat att det går. Vi ställer inte bara krav på andra, utan lever också själva upp till det, säger Dan Gahnström. 

Botkyrka har nu flera delmål på vägen mot att hela kommunen år 2040 ska bli klimatneutral, det handlar mycket om att ställa krav på upphandlingar vid tunga transporter, vid byggen och att skapa förutsättningar för kommuninvånarna att vara miljövänliga.

– Tänk vad fantastiskt! Vi har idag en biogaspump i Fittja i norra Botkyrka. Den biogasen som finns där kommer från vårt avloppsreningsverk. Det som vi alla släpper ifrån oss på toaletten går via ledningar dit, slammet tar vi hand om, det blir biogas, sedan kan man tanka sin egen bil med det. Tala om slutet kretslopp!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.