Carl Milles staty under en provbelysning i måndags.

Därför hamnade FN-statyn 6 200 kilometer fel

Uppdaterad
Publicerad

Från lördag eftermiddag till söndag morgon kommer FN:s färg att lysa upp Carl Milles skulptur i Nacka strand. 24 oktober är nämligen FN:s 70-årsdag. Men skulpturen skulle egentligen stå någon helt annanstans.

När Carl Milles ritade sin skulptur Gud Fader på himmelsbågen var den tänkt som en symbol för fred. Efter andra världskriget skulle Carl Milles skulptur symbolisera freden utanför det då nybildade FN:s högkvarter på Manhattan i New York. Men sedan tyckte någon att pengarna behövde användas till annat än en skulptur.

Avbröt projektet

Carl Milles avbröt sitt projekt, men med modern teknik kunde hans elev Marshall Fredericks till slut bygga skulpturen i full skala. Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm gjöt verket som sedan 1995 sputar vatten ut i Saltsjön. Ett 23 meter högt landmärke i Nacka stand.

FN uppmanar världen

– Vi har tagit hjälp av en ljusspecialist som med specialutrustning kommer att göra detta till en fantastisk ljusupplevelse, säger Owe Löfquist på Tam asset management som förvaltar skulpturen.

Det är FN som uppmanat världen att lysa upp FN:s alla ikoniska moment, byggnader och landmärken för att symbolisera fred, utveckling och mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.