Därför kommer det så många flyktingar just nu

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är fler människor på flykt än det varit sedan andra världskriget. Det beror på att våldsamma konflikter gör det livsfarligt att vara kvar i en del länder.

Kriget i Syrien och oroligheter i Irak, Afghanistan och Somalia gör att många just nu flyr sina hemländer. Det är även oroligt i Nordafrika efter den Arabiska våren. Näst flest flyktingar, efter Syrien, kommer från militärdiktaturen Eritrea där Amnesty rapporterat om flera grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Att vissa människor väljer att lämna sitt land beror ibland även på andra saker än krig och oroligheter. En del gör det för att söka arbete, studera eller söka ett bättre liv.

#flykt

Liten del till Europa

De flesta av de som flyr hamnar däremot inte i Sverige eller ens i Europa. Enligt FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, söker färre än 10% av de som flyr asyl utanför sina egna grannländer. Flest människor på flykt finns i Asien och Afrika och många är på flykt inom sina egna länder.

Nyckeltal: Flyktingmottagandet

  • 2014 var 60 miljoner människor på flykt i världen.
  • Antalet asylsökande i Sverige 2014 var cirka 81 000 personer.
  • År 2013 fick ungefär 24 500 asylsökande uppehållstillstånd i Sverige. Det motsvarar runt 45% av de asylsökande.
  • 3 månader ska det ta att få sin asylansökan prövad i normala fall. Nu har Migrationsverket däremot meddelat att situationen är mycket ansträngd och att myndigheten inte längre har en prognos för hur lång tid det kan ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet