Foto: Anna Eiselt

Delfiner bjöd på uppvisning i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Minst två delfiner har fångats på film i Grisslehamn utanför Norrtälje.

– Det var magiskt! De sprutade vatten och hoppade precis som på naturfilmer, säger Anna Eiselt, som filmade den märkliga händelsen.

Enligt experter rör det sig om flasknosdelfiner.

På måndag förmiddag dök de upp utanför hamnen i Grisslehamn och hoppade framför ett antal häpna åskådare.

– De var minst två stycken och vi kunde följa dem mellan klockan 9 och 12 ungefär. Det var en vän som sett dem som kom springades och hämtade oss, berättar Anna Eiselt.

Först rörde sig delfinerna i området vid hamnen, men när Eckeröfärjan skulle avgå flyttade de på sig. Filmen där delfinerna hoppar togs vid 12-tiden.

Trodde att det var tumlare

Anna Eiselt hade svårt att tro sina ögon. Hon trodde först att rörde sig om tumlare, vilket också är ovanlig syn i Östersjön. Men efter att ha gjort efterforskningar på nätet blev hon övertygad om att det var delfiner hon hade sett.

– Det är något speciellt med delfiner. Det är inte vilken torsk som helst, säger Anna Eiselt.

Extremt ovanligt

Personal vid Naturhistoriska riksmuseet har tillsammans med kollegor på Åland undersökt Annas film och andra foton från händelsen. De bekräftar att det är flasknosdelfiner till Norrtelje Tidning.

– Det är jätteovanligt med två delfiner, det är extremt ovanligt. Jag vet inte om jag någonsin hört talas om detta, säger Anna Roos, biolog och intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, till tidningen.

Delfinerna observerades även senare på eftermiddagen, men när Eckeröfärjan kom vid 15-tiden simmade de iväg igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.