Hård kritik mot Eurogames

Uppdaterad
Publicerad

Flera deltagare riktar nu hård kritik mot organisationen bakom idrottsevenemanget Eurogames i Stockholm, sedan triathlonloppet ställts in.

Eurogames är en internationell idrottstävling som i första hand vänder sig till hbtq-personer. Enligt tävlingarnas Stockholmsorganisation ställdes triathlontävlingarna in för att säkerhetsanordningarna kring cykelbanan inte var tillräckliga, samtidigt som det ska ha varit för mycket alger i Djurgårdskanalen där deltagarna skulle simma. 

Paul Hoen från Oslo i Norge var en av de 123 anmälda som i morse kunde konstatera att loppet var inställt.

– Jag är väldigt besviken och sur. Särskilt med tanke på allt man investerat i detta, jag har tagit ledigt från jobbet för att komma hit, och hoppat av ett annat lopp för att springa detta. Många andra har rest med sina cyklar över hela världen för att vara med här. Vi såg barn som simmade i samma vatten i en seglingstävling, så det är svårt att tro att det var så mycket alger, säger Paul Hoen.

Sprang ändå

Många av de anmälda valde att under dagen genomföra loppet på egen hand.

– Jag har varit med i flera Eurogames, och jag tycker det här är den med sämst organisation. Det har saknats information, det känns som man inte riktigt har haft koll på omfånget på det man satt i gång, säger han. 

Ber om ursäkt

Organisationen bakom Eurogames har gått ut med en officiell ursäkt till triathlondeltagarna, som kommer att få sin startavgift tillbaka.

– Vi är såklart otroligt ledsna för alla de som betalat pengar och bokat biljetter för att komma hit. Vi försöker se om det finns andra sporter de vill delta i, eller om det finns andra sätt vi kan se till att deras Stockholmsvistelse blir bra. De kommer få gratis inträde till fester och klubbar som sker resten av veckan, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm.

Vad kunde ni ha gjort mer för att detta inte skulle ha hänt?

– Vi borde ha haft bättre säkerhetsavspärrningar, samtidigt har vi haft experter och tävlingsledare på plats som har sett över anordningarna, men givetvis ska inte en sådan här sak ske.

Kritik i sociala medier

Flera deltagare SVT talar med vittnar också om ett antal andra problem kring tävlingsorganisationen, som bland annat handlar om en undermålig volleybollhall och en allmänt bristande kommunikation. På tävlingarnas facebook-sida finns också ett stort antal klagomål.

– Vi har haft några situationer som vi nu har löst, de som har drabbats har nu fått fler hallar och fler startplatser. Nu verkar det vara god stämning på alla arenorna, säger Jakob Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.