Polisen omhändertog fans efter cupen-matchen i mars. Ikväll spelas derby mellan AIK och Hammarby. Foto: Fredrik Persson/TT

Stökigt när fans bussades bort

Uppdaterad
Publicerad

Strax före matchen stoppade polisen utanför arenan en grupp AIK-supportrar. De bedömdes som orosmoment och bussades bort från platsen. Och några timmar tidigare hittade polisen både fyrverkipjäser och narkotika i en container vid arenan.

På måndagskvällen spelas fotboll mellan AIK och Hammarby. Räkna med störningar när omkring 40.000 personer ska ta sig till och från arenan. Trafiken runt själva arenan regleras och bara behörig trafik kommer att släppas fram. Matchen startar 19.05.

– Vi har en traditionell derbyuppställning och samarbetar med arrangören, säger Kjell Lindgren som är Stockholmspolisens talesperson.

Han gissar att supportrar samlas på olika platser på främst Södermalm, i Vasastan och i Solna. Publikentréerna öppnar klockan 17.30 och besökare rekommenderas att komma i god tid, visitationer sker vid insläppen.

– SL kör extra tunnelbaneavgångar och pendeltåg men förseningar är såklart att vänta ändå. Också busstrafiken brukar drabbas. Innanför arenan är det arrangören som ansvarar men vi samarbetar, säger Lindgren.

Varnar för pyroteknik

Polisen varnar för bengaler och knallskott, så kallade bangers, som kan ge kraftiga bränn- och hörselskador. Den farliga röken kan innehålla kemikalier med allvarliga symptom som följd.

– Risken är uppenbar gällande värmen. Det kan bli väldigt varmt, upp till 1000 grader. Vi försöker förebygga så mycket vi kan. Om någon skadas, är det en för mycket varje gång. Polisen på plats har flera skydd, till exempel för hörseln. Men gemene man är ju inte lika utrustad, säger Kjell Lindgren.

Både Hammarbyklacken och AIK-klacken brände av pyroteknik.

I samband med cupderbyt mellan AIK och Hammarby för drygt en månad sedan skadades 14 poliser vid en sammandrabbning på Södra station.

Håll dig uppdaterad

För trafikinformation kring Friends Arena ikväll hänvisar polisen till Friends arena. AIK fotboll har information för respektive lags publik.

Här uppdaterar SL hur kollektivtrafiken flyter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.