Extrema hemtjänstbehov – dyrare för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt svårare att få plats på äldreboende. Samtidigt ökar antalet personer med extrema hemtjänstbehov dramatiskt i flera kommuner i länet. Det visar siffror som SVT har tagit fram.

I takt med att många äldreboenden har lagts ner i Stockholms län så vårdas också allt fler gamla hemma – trots att de behöver hemtjänst större delen av dygnet. Antalet personer med extrema hemtjänstbehov har blivit fler i många Stockholmskommuner. Med extremfall menas personer som får fler än 120 timmars hemtjänst i månaden.

– Det är inte rimligt. Då har du det bättre på ett boende, absolut, säger Lena Hedquist, ordförande för SPF Seniorerna Bromma.

#hemtillvarjepris

– Hemtjänsten fungerar bäst om man inte har jättestora behov. Men behöver man hjälp flera gånger om dagen och på natten, så blir det väldigt mycket personal när man har hemtjänst, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

Extrem hemtjänst – dyrare för kommunen

Vid fler än 120 timmars hemtjänst i månaden, så blir det inte längre någon ekonomisk vinning för kommunen att vårda den äldre i hemmet, det menar Marta Szebehely.

– I ett äldreboende så lagar man mat till flera personer samtidigt, man har korta gångavstånd till de äldre. Så lika mycket hjälp som man får i ett äldreboende blir mycket dyrare hemma, ingen tvekan, säger hon.

Hemtjänst före boende

Enligt Dennis Wedin (M), gruppledare i äldrenämnden, får ofta personer som behöver plats på ett boende i stället full hemtjänst.

– Kommer du in med en ansökan och egentligen har behovet för att komma på ett boende är det snarare så att du får hemtjänst först. Där vi det konkreta problemet, säger Dennis Wedin (M), gruppledare i äldrenämnden.

– Om det beror på att de här personerna vill bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst, då är det bra att hemtjänsttimmarna ökar. Men är det så att de här personerna egentligen ska ha ett plats på ett vård- och omsorgsboende eller ett servicehus, då är det självklart inte bra, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd.

M: Centralisera biståndsbedömningen

Biståndbedömningen, alltså möjligheten att få plats på ett särskilt boende, skiljer sig mellan kommunerna men också inom Stockholms stad. Nu vill Moderaterna i stadshuset att staden centraliserar biståndsbedömningen.

– Det som behövs är att implementera riktlinjerna från staden mycket mera, säger Dennis Wedin.

Men den idén tror inte äldreborgarrådet på.

– Centraliserar man biståndsbedömningen hamnar alla handläggare på en väldigt stor myndighet inne i staden. Problemet är snarare att biståndshandläggarna inte har tid att lära känna de äldre. Det finns gemensamma riktlinjer för stadsdelarna redan i dag och vi jobbar väldigt hårt för att de ska följas, säger Clara Lindblom.

Kommuner där extrema hemtjänstbehov ökat mellan 2014-2015

Stockholm

Danderyd

Södertälje

Vallentuna

Nacka

Sollentuna

Solna

Tyresö

Sundbyberg

Norrtälje

Salem

Upplands Väsby

Upplands Bro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet