”Det är många som vill engagera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är en miljon människor på flykt i Europa. Bilder på döda barn som spolas i land och lidande människor som desperat försöker ta sig över gränser lämnar djupa spår här hemma. Många har tröttnat på passivitet och vill nu hjälpa till.

Lasse Hall är en av dem som aktivt arbetar för att hjälpa till. När SVT Nyheter Stockholm träffar honom är han på väg med en spjälsäng till Amjad Harb och hans familj. För två dagar sedan flyttade familjen in i en tom lägenhet i Täby. Den är nu full av möbler tack vare ett nätverk med Täbybor som hjälper flyktingfamiljer.

– Jag vill tacka alla människor i Sverige för den respekt de bemöter oss med. De förstår att folk kommer hit från Syrien och andra länder där det är krig, säger Amjad Harb.

För drygt ett år sedan flydde familjen från krigets Syrien, och gjorde den livsfarliga resan över Medelhavet i en båt fullproppad med andra flyktingar. Nu har de uppehållstillstånd, en bostad där de får bo ett par år, och de är redo att starta sina nya liv i Sverige.

Vad hade hänt om ni stannat i Syrien?

– Jag tror att vi hade dött. Det går inte att leva i Syrien i dag. Nu är det förenat med livsfara, förklarar Amjad Harb.

”En utsträckt hand”

Sedan februari driver några Täbybor det ideella projektet En utsträckt hand. Det började med att Christine Valleskog besökte en flyktingfamilj som bodde på madrasser. Hon skrev på Facebook om familjens situation vilket ledde till att många hörde av sig och ville skänka möbler.

– Sedan dess har det rullat på, säger Christine Valleskog.

Hur kan man gå till väga om man själv vill hjälpa flyktingar?

– Man kan ju börja med att fundera på vad man har att bidra med och se om några grannar kanske har barn i en viss ålder som har vuxit ur något, eller om de har cyklar eller annat. För här behövs allt, allt är nödvändigt och allt kommer till nytta.

– Bjud hem en familj så att de får se hur det ser ut i ett svenskt hem, hur vi möblerar, vad vi äter och hur vi lever, säger Lars Hall.

Mänskliga rättigheter

Amjad Harb påpekar återigen hur tacksam han är över all hjälp han fått med att komma igång. Nu blickar han framåt.

– Nu först ska jag lära mig svenska, sen kanske jag fortsätter studera. Sverige är ett väldigt bra land. Här respekteras mänskliga rättigheter, säger Amjad Harb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.