Foto: Fredrik Sandeberg / TT

”Det går inte att bygga bort bostadsbristen”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av företagen i Stockholms län anser att det är svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen. Vart femte företag har helt misslyckats med rekryteringar eftersom det saknas bostäder. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare.

Bostadsbristen hotar företagens kom­petensförsörjning, det skriver Stockholms Handelskammare i sin rapport.

– Bostadsbristen i Stockholm bidrar till att göra regionen mindre attraktiv och den slår direkt mot jobb och tillväxt. Detta är alarmerande eftersom huvudstadsregionen är Sveriges tillväxtmotor och i förlängningen drabbas därmed också svensk ekonomi, det säger Stockholms Handelskammares näringspolitiska expert Daniella Waldfogel.

Öka rörligheten på marknaden

Det tar i genomsnitt sju år för ett bostadshus att stå klart, från markanvisning till uppförande. Stockholms Handelskammare anser att det måste till en reform för en bättre bostadsmarknad. Det innefattar åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden då bostadsbristen inte går att bygga bort.

– För att få en bättre rörlighet på bostadsmarknaden måste hyresmarknadenomregleras och flyttskatterna sänkas. Det bör också införas en överklagandeavgift som på sikt kan leda till att mindre grus kastas in i byggprocessen. Kommunernas planmonopol måste även ses över, avslutar Daniella Waldfogel.

Läs hela rapporten här.

Stockholms Handelskammare i sin rapport:

Bostadsbyggandet i Stockholm har under det senaste kvartsseklet inte lyckats hålla jämna steg med befolkningsökningen. Sedan 1990 har det byggts 144 000 färre bostäder än vad som skulle ha behövts för att försörja den befolkning som tillkommit sedan dess.

Stockholms län växer med 35 000 personer per år. Varje ny invånare är inte i behov av en egen bostad men en befolkningsökning på tio personer kräver sex nya lägenheter. Under 2014 färdigställdes 9 050 bostäder i länet. Även om bostadsbyggandet har vänt uppåt de senaste åren är det ändå inte uppe i tillräckligt höga nivåer för att vi ska kunna bygga bort bostadsbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.