Foto: Stockholms kulturfestival

Dominoeffekten – i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

7000 dominoblock ställdes upp på en 2,2 kilometer lång sträcka i centrala Stockholm på lördagen. Och alla föll, en efter en, genom city.

Dominobrickorna ramlade en efter en, med start vid Klara kyrka, längs med gator, uppför backar, in i hus och sedan in i mål vid Strömmen. 

Det konstnärliga projektet, som kallas Dominoes, är skapat och regisserat av Station House Opera och presenterades på Stockholms kulturfestival under lördagen.

Över två kilometer

– Det var ett jätteprojekt med 120 volontärer och 13 team som arbetade med att planera det här i detalj. Det här kanske är Stockholms längsta konstverk, säger Karin Jonsson, pressansvarig på Stockholms kulturfestival. 

Brickorna bestod av 7000 byggblock och sträckte sig 2,2 kilometer. Hela dominoeffekten genom city tog 25 minuter.

Storbritannien årets tema

Inspirationen kommer från Storbritanninen, som är årets tema under kulturfestivalen.

– Det är ett brittisk projekt som startade i samband med OS i london, därför tog vi hit det som ett projekt i årets tema. Det var verkligen jättekul, mycket folk och väldigt god stämning, säger Karin Jonsson.

Konstprojektet Dominoes hade premiär i London 2009 och har sedan dess presenterats i elva europeiska städer, i länder som Frankrike, Belgien, Slovenien, Finland och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.