Foto: Sveriges Dövas Riksförbund

”Dövstumma” bluffligor ber om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Personer utger sig för att vara ”dövstumma” och ber om pengar till påstådda stödföreningar. De senaste veckorna har polisen fått in flera fall om de bluffande ligorna.

Enligt polisen driver ligor just nu runt i hela Sverige och utger sig för att vara ”dövstumma”. De ber folk på gator och torg att skriva under stödlistor och donera pengar till föreningar som inte finns, det skriver Dagens Nyheter.

I samband med att personer ombeds skriva på listorna har det förekommit stölder på plånböcker och mobiltelefoner och det är oftast äldre personer som drabbas. Och nu varnar både polisen och Sveriges Dövas Riksförbund för ligorna.

– Man måste ha tillstånd för att få gå runt och samla in pengar för organisationer och ett sådant ska man kunna visa upp ihop med en riktig kontaktadress. Annars ska man inte ge några pengar utan kontakta oss på polisen. Det här är bedrägeri, säger Peter Enell, kriminalinspektör Citypolisen i Stockholmtill DN.

I stockholm har anmälningar kommit in från Järfälla, Spånga, Gamla stan och Lidingö. Men det är inte första sommaren som ligorna verkat i Sverige. Polisen kallar brotten en ”sommarplåga”.

SDF oroliga för misstänksamhet mot döva

På Sveriges Dövas Riksförbund har man länge varnat för bluffligorna. Förbundet skriver på sin hemsida att de bluffdöva kan bli mycket aggressiva, och att varken SDR eller någon annan dövförening eller seriös organisation har något med insamlingarna att göra.

– Det skapar misstänksamhet och osäkerhet när personer kommer i kontakt med vår egen seriösa insamlingsverksamhet. Det förekommer att döva från våra egna föreningar, som har haft lotterier och loppisförsäljning, har blivit misstänkliggjorda för att inte vara ”riktiga” döva, säger hon till DN.

Enligt polisen kan man ofta märka grova språkliga fel på papprerna för namninsamlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.