Dyraste bostäder i världen – Stockholm på sjätte plats

Publicerad

Trots prisrekord i Stockholm och flera andra skandinaviska orter de senaste åren ligger vi fortfarande rejält i lä jämfört med de populäraste världsstäderna. Men det finns också huvudstäder som är riktiga kap internationellt sett.

Enligt en analys från danska Nykredit, baserad på databasen Numbeo, är det rejält mycket dyrare att skaffa lägenhet i Stockholm än i Köpenhamn och Oslo. En typlägenhet i centrum är 45 procent respektive 27 procent billigare att köpa i den danska respektive norska huvudstaden jämfört med den svenska.

Topptrion i jämförelsen får dock även Stockholm att framstå som rena lågprisparadiset. I såväl London och New York som Hongkong är det bra mycket mer än dubbelt så dyrt att köpa lya som i Sveriges huvudstad.

Berlin har länge legat lägre än andra västeuropeiska huvudstäder, och gör så även nu. Och i det krisdrabbade Aten kostar en lägenhet bara 15 procent av motsvarande Stockholmsbostad.

Så mycket kostar storstadslyorna

Nyboligs och Numbeos jämförelse bygger på priser för en 80 kvadratmeter stor lägenhet i attraktiva centrala områden i utvalda världsstäder:

Placering, Stad, Avrundat snittpris, kronor

1. London 16,3 miljoner

2. New York 15,6 miljoner

3. Hongkong 15,4 miljoner

4. Tokyo 11,0 miljoner

5. Paris 9,6 miljoner

6. Stockholm 6,8 miljoner

7. Oslo 5,0 miljoner

8. Köpenhamn 3,7 miljoner

9. Berlin 2,9 miljoner

10. Aten 995 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.